
Doğalgaz Tesisatı Yaptırırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Doğalgaz Tesisatı Yaptırırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Doğalgaz tesisatı yaptırırken nelere dikkat edilmeli? Sorusunun cevabını bilmek, yaz-kış verimli ve konforlu bir kullanım deneyimi yaşamak için önem taşıyor.
Bilindiği gibi doğal gaz; yerden çıkarılan doğal hidrokarbonların fiziksel işlemlere tâbî tutularak, basınçlaştırılarak veya sıvılaştırılarak piyasalarda bulunan ısıtma sistemleri için yaygın olarak kullanılıyor. Çevre dostu, pratik ve güvenli bir çözüm olarak karşımıza çıkan doğal gazdan en iyi şekilde faydalanabilmek ise, bazı püf noktalara uygun hareket etmekle mümkün.
Doğalgaz Tesisatı Döşenirken Nelere Dikkat Edilmeli?
Odun ve kömür sobalarının yerini alan, ocak ve sıcak su gereksiniminin karşılanmasında büyük yer tutan, dört mevsim evlerin temel ihtiyacı doğal gaz tesisatı, doğru uygulanırsa birçok avantajı beraberinde getiriyor.
Bu noktada ise akla, doğal gaz tesisatı yaptırırken nelere dikkat edilmeli? Sorusu geliyor. İşte, bilinmesi gereken önemli hususlardan bazıları:
- Darbelere Karşı Sızdırmazlık ve Dayanım:
Boru bağlantıları yapılırken; plastik esaslı sızdırmazlık malzemeleri, keten ve sızdırmazlık macununun bağlantı elemanları ile birlikte amaca uygun kullanılması gerekir. Bu itibarla, tüm sızdırmazlık kontrolleri eksiksiz yapılmalıdır. Olası bir sızdırma durum, yangın ve benzeri olumsuzluklarla sonuçlanabilir.
Ana gaz borusunun ve gaz vanasının da monte edilirken darbelere karşı muhafazasına dikkat edilmelidir. Dış etkenlere yönelik tedbirler alınmalı, ana vananın düzeneği buna uygun yapılmalıdır.
- Doğru Montaj:
Tesisatın montajını düzgün yapmak ve ayrıntılı bir biçimde döşemek hayati öneme sahiptir. Aksi takdirde en ufak bir hatanın sisteme zarar vermesi kaçınılmazdır.
Bilhassa boruları sıva altına monte etmemek, el ile kolayca müdahale edilebilecek bir yeri tercih etmek önerilir. Zira gaz borularının erişilebilirliği son derece mühimdir.
- Doğal Gaz Aboneliği:
Eğer önceden doğal gaz bağlatılmamış ise, servis kutusu koyulması veya doğal gaz hattının çekilmesi için dağıtım şirketinin abone merkezlerine başvurmanız gerekir. Bu şirketler, tüketici talepleri doğrultusunda dağıtım ağını binaya bağlar.
Bağlantı ücreti doğal gaz tesisatı aboneliği için bir sefere mahsus olarak tahsil edilir. Ödemeler ise güncel fiyatlandırmalar çerçevesinde, metrekare üzerinden gerçekleştirilir.
- Sabitleme ve Garanti Şartları:
Tesisat borularının tavana ve duvara sabitlenmesi lâzımdır. Düşey borularda ise önceden belirlenmiş aralıklarla kelepçeler kullanılması önemlidir.
Yatak tesisat borularına gelince; buralarda da kelepçeler ve konsollar kullanılmalı, böylece sabitleme işlemi doğru bir şekilde yerine getirilmelidir.
Öte yandan, doğal gaz tesisatı yaptırırken nelere dikkat edilmeli? Diye düşünenler garanti koşullarını da iyi bilmelidir. Kombi, kılavuzundaki talimatlara uygun kullanılmalı ve yönergelerin dışına çıkılmamalıdır.
Ayrıca kombi bakımı asla ihmâl edilmemeli, garanti süresi içinde teknik servis elemanları hariç başka birinin kombiye müdahalede bulunmamasına dikkat edilmelidir. Kombi ürünleri çoğunlukla 2 yıl garanti kapsamında olur ve bakım-onarım için bu süre zarfında ek bir ücret ödemeden hizmet alabilirsiniz. Üretim ve işçilik hataları da bu kapsama dâhildir.
- Boruların Paslanmaya ve Yangına Karşı Korunması:
Elektrik tessisatları ile doğal gaz tesisatları arasında minimum 15 santim mesafe bulunmalıdır. Bu tesisatların birbirine temas etmemesi için, söz konusu asgari uzaklık ölçüsüne uymak oldukça mühimdir.
Diğer taraftan, doğal gaz tesisatı yaptırırken nelere dikkat edilmeli? Sorusunun cevabında malzeme kullanımı önemli bir detay olarak karşımıza çıkar. Bu kapsamda malzemelerin yanmaz nitelikler taşımasına özen göstermek gerekir. Yoksa her an istenmeyen kazalarla karşılaşmak olasıdır.
Bunun yanı sıra doğal gaz borularının paslanma (korozyon) direnci de göz önüne alınması gerekli bir başka ayrıntıdır. Nem ile tesisat boruları birbirine temas etmeyecek biçimde tasarlanmalıdır.
- Diğer Püf Noktalar:
Tabii ki doğal gaz tesisatı yaptırırken dikkat edilecekler bunlarla sınırlı değil. İşte, verimli ve ekonomik bir doğalgaz tesisatı için göz önünde bulundurulması gereken diğer önemli kurallardan bazıları:
- Doğalgaz boruları havalandırma ve asansör boşluklarından geçirilmemeli. Taşıyıcı eleman olarak kullanılmamalı.
- Sızdırmazlık elemanları TS EN 751-2 standartlarına uygun olmalı.
- Şebekeden gelen borular binanın ulaşılabilir noktalarında konumlandırılmalı.
- Borular hiçbir zaman bina deposunda olmamalı.
- Doğalgaz tesisatı yaptırırken nelere dikkat edilmeli? Diye araştıranlar, montaj hatalarına karşı minimum 1 yıl garanti içeren sözleşme yapılması gerektiğini aklından çıkarmamalı.
- Sayaç, evin girişine yakın olarak yerleştirilmeli. İra herhangi bir arıza ya da kaçak durumunda kullanıcının vanaya hemen erişebilmesi ve onu kolayca kapatabilmesi önemlidir.
- Evdeki tüm odalara radyatör konulmalı. Ekonomik olması için koridorlara, küçük odalara ve banyoya radyatör koymamak yanlıştır. Banyo kalorifer peteği için banyo havluluk petek alternatifi, ergonomik bir seçenek olarak değerlendirilebilir.
- Mobil tesisat mı yoksa çift borulu tesisat mı yapılacağı, çift borulu tesisat ise kaç hatla dağıtım yapılacağı iyi belirlenmeli.
- Oksijen bariyerli borular tercih edilmeli.
- Seçilecek radyatör markası, metrajları, tipi ve ne kadarlık ısı kaybı hesabı yapıldığı dikkate alınmalı.
- Termostatik Vana kullanılıp kullanılmayacağına karar verilmeli. Bu doğrultuda haftalık programlı ve modülasyonlu oda termostatı mı yoksa başka bir termostat mı seçileceği kararlaştırılmalı.
- Vanaların markası, tipleri, radyatör için uygun olup olmadığı, radyatörlerin dönüş hatlarında dönüş vanası kullanımı değerlendirilmeli.
- Kombi dış mekâna veya balkona monte edilecekse kalın ahşap malzemeli bir dolap veya ısıl yalıtım özelliğine sahip malzemeler kullanılmalı, borular koruma altına alınmalı.
- Aynı zamanda doğal gaz boruları zayıf akımla çalışan bütün cihazlardan en az 15 cm uzakta olmalı.
Sonuç: Doğal Gaz Tesisatı Yaptırırken Dikkat Edilecekler Hakkında Genel Değerlendirme
Şüphesiz ki doğal gaz, ev ve iş yerleri için olmazsa olmaz bir ihtiyaçtır. Bu ihtiyacı güvenilir, etkili ve pratik çözümlerle karşılamak ise doğru projelendirme, uygulama, bakım-onarım hizmetleriyle mümkündür.
İşte Türkmen Mühendislik, yukarıda sözü ettiklerimiz başta olmak üzere doğal gaz tesisat kurulumu konusunda tüm ayrıntıları hesaba katar. Üstün kalitesini ince işçiliğiyle buluşturan profesyonel kadromuz, doğalgaz tesisatı yaptırırken nelere dikkat edilmeli? Diye düşünmeye gerek bile bırakmaz.
Avantajlı fiyatlarla ayrıcalıklı hizmet almak isteyenler, aradığını Türkmen Mühendislik bünyesinde bulur.
Siz de beklentilerinizin üzerinde yüksek kalite, nitelikli ve özenli hizmet ile ihtiyacınız olan doğalgaz çözümüne kavuşmak için daha fazla beklemeyin!