
Kombi Montajı Nasıl Yapılır?
Kombi Montajı Nasıl Yapılır?
Kombi montajı nasıl yapılır? sorusunun cevabını bilmek, doğru kombi kurulumu için önem arz ediyor. Kombi montajı, kombinin duvar üzerine monte edilerek sabitlenmesidir. Kombinin montajı işleminin gaz dağıtım firmalarının yönetmeliğine uygun şekilde gerçekleşmesi gerekir. Çünkü, tesisatın yapımı sırasında küçük bir aksaklık dahi olsa gaz kaçağına neden olma olasılığı yüksektir.
Kombi Montajı Nasıl Yapılır? Adım Adım Kombi Montajı
Kombi montajına başlamadan evvel ilk olarak monte edilecek yeri belirlemek gerekir. Kombi için en uygun olan, baca borusunun uzun olmayacağı bir uzaklıktır. Ayrıca kombi bacasının yukarı doğru eğime sahip olmamasına da dikkat edilmelidir. Aksi halde yoğunlaşan suyun kombinin fan motoruna akması sonucu parçalar yanabilir.
Kombi montajı aşamaları ise şunlardır:
- Tesisat montajında yer belirlenmesinin ardından cihazın duvarda asılı kalmasını sağlayan bağlantıyı döşemek gereklidir. Belirlenen duvara matkap yardımıyla askı bağlantıları monte edilir.
- Kombi duvara monte edildikten sonra şartnamedeki baca çıkışı için gereken bölümün açılışı sağlanır. Kombiyle beraber verilen hermetik baca çıkışı için şartname dâhilinde istenen koşullara göre yer açılır.
- Daha sonra sıcak ve soğuk su akışının gerçekleşeceği boruların girişlerinin kombiye montesi yapılır. Soğuk ve sıcak su tesisat boruları alt bağlantı setleriyle bağlanarak kombiye monte edilir. (Kombide bulunan alt bağlantı setlerinin CE Standartlarına göre üretilmiş olması gerekir.)
- Tesisat yapımından sonra tesisat gidiş dönüş bağlantıları, olası bir problemle karşılaşılmaması amacıyla kontrol edilir. (Montaj esnasında plastik alt bağlantı seti, 2 adet vana ve pislik tutucudan faydalanılır.)
- İlk kontrol işlemi sonrasında herhangi bir sorun yok ise alt bağlantı seti bağlanır, cihaza su dolumu gerçekleştirilir. (Su dolumu yapıldıktan sonra peteklerden hava alma işlemini de unutulmamalıdır.)
- Gaz bağlantısı yapılır, gaz kaçağı bulunup bulunmadığına bakılır. Hava varsa su basma uygulamasının ardından bu havanın alınması gerekir
- Sonrasında da gaz bağlantısı yapılır ve bir bölümde doğalgaz kaçağı bulunup bulunmadığının kontrolü sağlanır.
- Kombinin montajı esnasında elektrik bağlantısı kombinin altında değil yanında bulunmalıdır.
- Eğer kombiyi kapalı bir yere monte etmeyi düşünüyorsanız ortamda gaz kaçak dedektörü olmalıdır. Ayrıca ortama yeterli miktarda oksijen girmesi adına ventlasyon olması ve açık konumda olmalıdır.
- Kombiyi doğrudan elektriğe bağlamak yerine regülatör (voltaj düzenleyici) ile kullanmak yüksek, düşük voltajdan doğabilecek sorunları engellemenizi sağlar.
- Kullanıcı eğer yoğuşmalı kombi kullanmaktaysa, yoğuşma gider bölümü de yer almalıdır.
Kombi bağlantısı ve montajı, gaz dağıtım şirketinin ve üretici firmanın şartnamelerine uygun şekilde yapılmadığında hem mal hem de can güvenliğiniz riske girer. Ayrıca şartname yönergelerine uygun monte edilmeyen kombinin açılışı, gaz açılışı da olmaz, cihazı kullanamazsınız. Dolayısıyla önerimiz bilhassa güvenliğiniz açısından kombi montajı hususunda sertifikalı kişilerden yardım almanızdır. Bu mühim hususu dikkate alın ve kombi montaj işlemini kendiniz yapmayın ya da işinin ehli olmayan kişilere yaptırmayın.
Kombi Nereye Monte Edilmeli?
Kombi montajı nasıl yapılır? sorusunun yanıtı kadar, kombi montajı nereye yapılır? sorusuna cevap bulmak da önem taşır.
Kombi evin neresinde olmalı? sorusuna cevap ararken şu ayrıntılara dikkat etmek gereklidir:
Kombi için en uygun yeri seçimi yaparken baca borusunun uzun olmayacağı bir uzaklık belirlemelisiniz.
- Kombi, asit buharı olan ortamlara monte edilmemelidir.
- Kombi montajının yapılacağı ortamda patlayıcı maddeler bulunmamalıdır.
- Koridor, merdiven boşluğu gibi binaların genel ortak kullanım alanlarına montaj yapılmamalıdır.
- Kombi montajı kapalı yerlere yapılmalıdır.
- Kombinin monte edileceği duvarın ateşe dayanıklı olması gerekir.
- Donma riski bulunan bölgelere kombi monte edilmemelidir.
- Kombinin kenarlarında ekiplerin rahat müdahale etmesini sağlayacak en az 10 cm kadar boşluklar olmalıdır. Bundan dolayı özellikle dar balkon duvarında bu konuya çok dikkat edilmelidir.
- Ayrıca kombiler ısıtıcı cihazların üstüne veya yanına monte edilmemelidir.
Kombi montajı nasıl yapılır? sorusuna nitelikli hizmetleriyle yanıt olan Türkmen Mühendislik, bu alandaki tüm ihtiyaçlarınızı özenle karşılayacaktır.