
Fotovoltaik (PV) Sistem Nedir?
Fotovoltaik (PV) Sistem Nedir?
Fotovoltaik (PV) sistem, güneş enerjisinin elektrik akımına dönüşmesini sağlayarak çalışıyor. Silikon benzeri materyallerin kullanıldığı bu sistemler, güneşten gelen enerjiyi direkt olarak kullanılabilir elektrik enerjisi hâline getiriyor.
Güneş ışığını alan bu fotovoltaik hücreler, bunu doğrudan DC elektrik enerjisine dönüştürme özelliğiyle ön plana çıkıyor. Yüzeyleri genellikle; daire, dikdörtgen veya kare formundaki bu güneş hücrelerinin kalınlıkları ortalama 0.2 - 0.4 mm ve alanı ise yaklaşık 100 / 156 / 243 cm civarında seyrediyor.
Fotovoltaik Sistem Nedir?
Doğal bir enerji kaynağı olan güneş enerjisini elektrik enerjisi hâline getiren mekanizmalar, fotovoltaik sistem olarak adlandırılır. Üzerine fotonların düştüğü bu hücreler güneş enerjisini; kadmiyum, silikon, bakır indiyum diselenid, galyum, arsenit veya tellurid gibi yarı iletken malzemeler aracılığıyla direkt DC elektrik enerjisine dönüştürür.
Modern teknolojisiyle inovatif ve yenilikçi çözümler üreten firmamız, fotovoltaik (PV) sistem konusunda da ilk tercih durumundadır. Nitelikli ürün ve hizmetleriyle doğalgaz ve enerji sektörüne yön veren Türkmen Mühendislik, güneş enerjisinden fotovoltaik sistemlerle en iyi şekilde yararlanmak isteyenlerin doğru adresidir.
Fotovoltaik Enerji Sistemleri Çeşitleri Nelerdir?
Bunları temel olarak şöyle sınıflandırabiliriz:
- Şebeke Bağlantılı Sistemler:
Güneşten elde edilmiş enerjiyi fotovoltaik panelleri kullanarak DC elektrik akımına çevirir. Enerji, buradan da invertere ulaşır. DC akımının AC akımına dönüştürülmesini sağlayan inverter, ayrıca şebeke koşullarının kontrolünden de sorumludur. Bunlar ise frekans ile voltajın ülke standartlarına uygunluğunu ifade eder.
Şebeke bağlantısı bulunan inverter çıkışından sağlanan AC akım, yükleri beslemek için kullanılır. Enerjinin fazlalık olan kısmı ise enterkonekte şebekeye mahsuplaşma tekniğiyle aktarılır. Bu tip fotovoltaik (PV) sistemler, evlerden santral tipi kuruluşlara kadar birçok alanda kendine yer bulur.
- Şebekeden Bağımsız Sistemler:
Bunlar ise şebeke bulunmayan yerlerde enerji üretimi sağlamak, elde edilen enerjiyi muhafaza etmek ve doğru şekilde kullanmak için tasarlanmıştır. Şebekeden ayrık olarak çalışan ve kullanım dışı fazla enerjiyi depolayan bu sistemlerde sadece DC yükler beslenir.
İlk etapta DC akım, paneller aracılığıyla üretilir. Ardından yük ayırıcı ile birleştirilir ve şarj regülatörüne aktarılır. Regülatör ise, enerjinin voltaj ve akü değerlerini dikkate alarak regülasyon işlemini gerçekleştirir. Devamında ise DC akım akülere transfer edilip orada biriktirilir.
Öte yandan şarj regülatörü, depolanmış enerjiyi yükler vasıtasıyla beslemekten de sorumludur.
Fotovoltaik (PV) Sistem Elemanları Nelerdir? En Yaygın Fotovoltaik Sistem Ekipmanları:
Bu sistemleri meydana getiren temel elemanlar şöyle sıralanabilir:
- Güneş Paneli:
Yarı iletken malzemelerden yapılmış güneş hücreleri barındırır. Güneş enerjisinden elektrik üretimi, bu hücreler sayesinde yapılır.
Hücrelerin kapasitesi, diziliş biçimine ve bulunduğu alanlara göre değişir. Piyasada en çok tercih edilen güneş panelleri ise şu Watt kapasiteli olanlardır:
- 274,
- 260,
- 150,
- 100,
- 60,
- 10,
- 5.
Fotovoltaik sistem bileşenleri içinde baş aktör olarak karşımıza çıkan güneş panelleri; polokristal, monokristal,
Thinfilm gibi pek çok çeşide ayrılır.
- İnverter:
En basit tabirle İnverter (invertör); DC yani doğru akımı, yönü ve genliği periyodik olarak farklılık gösteren alternatif akıma (AC) dönüştüren cihazdır.
- Bataryalar:
Yüksek şarj verimliliği ve uzun ömürlüü oluşuyla avantaj sağlayan bataryalar, şebekeden ayrık sistemlerde büyük öneme sahiptir. Bunlar, ‘akü’ diye de adlandırılır.
Sıcaklık ve benzeri olumsuz koşullara dayanıklı olarak geliştirilen bu aküler; derin çevrimli kurşun asit akü, özel opzs tip sulu akü, jel akü gibi türlere ayrılır.
- Şarj Kontrol Cihazı:
Bu cihaz, güneş panelinden gelen DC enerjinin düzenlenip sabitlenmesini sağlar. Ayrıca akülerin şarj edilebilmesi için stabil bir DC enerjisi oluşturur.
Siz de fotovoltaik (PV) sistem alanındaki ihtiyaçlarınızı Türkmen Mühendislik çözümleriyle karşılayabilir, arzu ettiğiniz sürekli ve yüksek kaliteye firmamızla ulaşabilirsiniz.