
Yangın Söndürme Sistemi Nasıl Çalışır?
Yangın Söndürme Sistemi Nasıl Çalışır?
Yangın söndürme sistemi nasıl çalışır? Yangın söndürme sistemi avantajları nelerdir? Bu ve benzeri sorularınıza doğru cevap bulabileceğiniz içeriğimizde, uzman Türkmen Mühendislik kadrosunun paylaştığı önemli bilgiler sizi bekliyor!
Yangın zararlarına karşı hayati bir önlem olarak karşımıza çıkan gelişmiş sistemler, bu tarz durumlarda hızlıca aksiyon alınmasını mümkün kılıyor. Yangının yol açacağı mal ve can kayıplarını engelleme veya yangından kaynaklanacak zararları en aza indirme noktasında bu tür sistemlere büyük görev düşüyor.
Yangın Söndürme Sistemleri Çeşitleri Nelerdir?
Yangınlarda temel amaç, yangın hasarını en aza indirgemek ve yangını hızlı bir şekilde bastırmaktır. Bu nedenle binanın genelinde yangına eş zamanlı müdahale etme özelliğine sahip sistemlerden faydalanılır.
Binaya kalıcı olarak yerleştirilen bu güvenlik ekipmanları, yangın sırasında derhal harekete geçerek âcil çözüm sunar.
Genel olarak yangın söndürme sistemi tipleri, tavana sabitlenmiş olan boru sistemlerinden ve bunun üzerindeki fıskiyelerden (başlıklardan) alana su püskürtmek suretiyle yangını söndürür. Bu fonksiyonlarını gerçekleştirmek için insana ihtiyaç duymayan söz konusu sistemler, bunu boş bir binada bile gerçekleştirebilir.
Bunların müdahale edilmek istenen yangın sınıfına göre yangın söndürücü barındıran, teknolojik seviyesine göre otomatik veya manuel olarak çalışan türleri mevcuttur.
Bir binada yangın söndürme sistemlerinden hangilerinin kullanılacağı, yangın türüne ve alanın yapısına göre tespit edilir.
Bununla birlikte, en çok kullanılan yangın söndürme sistemleri şöyle sıralanabilir:
- Sprinkler Sistemler (Sulu Söndürme Sistemleri),
- Gazlı Söndürme Sistemleri,
- Köpüklü Söndürme Sistemi,
- Davlumbaz Söndürme Sistemi,
- Su Sisi Söndürme Sistemi,
- Pano İçi (Mikro Modüler) Söndürme Sistemleri,
- Kuru Kimyevi Tozlu Söndürme Sistemi.
Yangın Söndürme Sistemi Nasıl Çalışır?
Bu sorunun cevabı her sistem için farklılık gösterir. Şöyle ki;
- Sprinkler Sistemler:
Bunlar, bünyesindeki suyu yangının oluştuğu alana püskürterek çalışır. Yangını baskılamak ve kontrol altında tutmak hususunda bu düzeneklerin son derece etkili olduğunu söyleyebiliriz. Sulu sistemlerde kullanılan tek söndürme maddesi sudur. Bunlar, ‘yağmurlama sistemi’ diye de bilinir. Bu sistemde depo veya şebekeden gelen su, tüm sisteme boru hatları üzerinden dağıtılarak fıskiyelerle yangın üzerine boşaltılır. Çevre dostu, temiz, güvenli ve nispeten düşük maliyetli bir sistemdir.
- Su Sisi Söndürme Sistemi:
Bu yangın sistemi nasıl çalışır? Diye baktığımızda, suyu çok ufak damlacıklar hâline getirdiğini görüyoruz. Söz konusu işlem, bir su sisi/perdesi oluşturur. Minik damlalar hâline getirilen su, daha geniş bir alanda yangın söndürme için avantaj meydana getirir.
Bahsettiğimiz bu sistem ‘soğutma’ ve ‘boğma’ yöntemlerini kullanarak yangını bastırır. Genellikle endüstriyel mutfaklarda, parlayıcı ve yanıcı sıvıların bulunduğu alanlarda, kablo yollarında ve türbin sistemlerinde kullanılır.
- Köpüklü Söndürme Sistemi:
Bu sistemde kullanılan köpük; hava, deterjan ve basınçlı su karışımından elde edilir. Küçük kabarcıklardan oluşan bu karışım, alevlerin üstüne boğucu bir tabaka örter ve bu sayede yangının oksijen ile temasını keser.
Köpüklü sistemler geleneksel sprinkler sistemlerinin bünyesine tesisat ve köpük tankı eklenmesiyle oluşturulabileceği gibi; ayrıca kendi tahliye ve alarm sistemi bulunan, tamammıyla ayrı bir sistem olarak kurulması da mümkündür.
- Gazlı Söndürme Sistemleri:
Bunlar; elektronik ekipmanların, bilgisayar sistemlerinin yer aldığı, su hasarının kabul edilemez olduğu (arşiv ve benzeri) bölümlerde uygulanır.
Gazlı yangın söndürme sistemi nasıl çalışır? Sorusunun cevabında ise temiz söndürücü gazlar ve karbondioksit ön plana çıkar. Karbondioksit söndürme sistemleri ortamda bulunan oksijen oranını hızla azaltarak yangının söndürülmesini hedefler. Bunlar; boya kabinleri, motor odaları, kömür siloları, jeneratör, trafo ve türbin odalarında etkili olarak kullanılırlar.
Temiz gazlı söndürme sistemleri ise; buharlaştıklarında atık bırakmayan, elektriksel iletkenliği olmayan, gaz formundaki söndürücü maddelerle çalışır. Bu gazlar, yanma reaksiyonunu önleyerek yangını söndürürler.
Siz de yangın söndürme sistemleri alanında Türkmen Mühendislik çözümlerine başvurarak önleminizi şimdiden alabilir, olası kayıpların önüne geçebilirsiniz. Modern teknolojisi ve profesyonel kadrosuyla tüm yangın söndürme sistemi çeşitleri için hizmet sunan firmamız, yaşam alanlarınızın güvenliğini en üst düzeye çıkaracak kusursuz uygulamalar için doğru adrestir.