
Fotovoltaik Sistemler ve Uygulamaları
Fotovoltaik Sistemler ve Uygulamaları
Fotovoltaik sistemler ve uygulamaları, güneş enerjisinin elektrik enerjisine dönüştürülmesi üzerine kuruludur.
Güneş enerjisi, tamamen sürdürülebilir ve yenilenebilir olduğundan dolayı çevre dostu, yeşil enerji grubuna ait enerji kaynaklarından biridir. Güneş panelleri ise güneş ışınlarını ve termal enerjiyi enerjiye dönüştüren sistemin en önemli parçasıdır.
Bu sayede çevre için son derece değerli bir enerji kaynağı olan güneş enerjisi; yalnız cihazlarda değil fabrika, konut, işletme ve tesislerde de büyük avantajlar sağlar.
Fosil kaynak kullanımını önemli ölçüde azaltabilecek ve hem maddi hem çevresel faydalar sağlayabilecek fotovoltaik sistem hakkında merak edilenlere içeriğimizin devamından ulaşabilirsiniz.
Fotovoltaik Sistemler Nedir?
Fotovoltaik sistemler, güneş ışığını elektrik enerjisine çeviren mekanizmalardır. Bununla beraber fotovoltaik sistem ve güneş paneli terimleri sıklıkla birbirinin yerine kullanılmasına rağmen farklı amaçlara hizmet ederler. Güneş enerjisi kollektörleri yani güneş panelleri ile fotovoltaik paneller binaların zemin seviyesine ve çatılarına kurulduğundan dolayı birbiriyle karıştırılan sistemlerdir.
Güneşin ışın ve termal enerjisi farklı amaçlar doğrultusunda kullanılmak üzere depolanır. Termal enerjinin elektriğe dönüştürülmesi amacıyla fotovoltaik sistem tercih edilir. Diğer paneller ise gelen ışınları ısıya dönüştürür. Böylelikle sözünü ettiğimiz doğal kaynaklı iki enerji sistemi birbirinin rakibi değil, tamamlayıcısı olarak değerlendirilebilir.
Fotovoltaik sistemin en önemli bileşeni ise güneş hücrelerinin paralel veya seri bağlandığı güneş modülleridir. Bunlar güneşin doğal radyasyonunu elektriğe çevirir.
Fotovoltaik Panel Nedir?
Fotovoltaik güneş panelleri yaygın kullanılan paneller olup, güneş enerjisini elektrik enerjisine çevirme özelliğine sahiptir. Bu paneller, İngilizce'de photo voltaic diye isimlendirilir ve PV kısaltmasıyla kullanılır.
Farklı güneş hücrelerinden oluşan PV paneller, iki silikon tabakasından meydana gelen ince ve küçük plakalar barındırır. Güneş ışığı bu fotovoltaik hücrelerin üzerine düştüğü zaman iki katman arasında elektrik voltajı meydana gelir.
Bu panellerin çeşitleri ise şunlardır:
- Glass-Glass Güneş Panelleri (Çift camlı panel),
- Amorf Güneş Panelleri,
- Polikristal Güneş Panelleri,
- Monokristal Güneş Panelleri.
Fotovoltaik Sistemler Neden Avantajlı?
Elektrik maliyetlerinin hızlı bir şekilde artış göstermesi sebebiyle fotovoltaik sistemler ve uygulamaları tasarruf sağlamanın, enerji şirketlerine bağımlılığı azaltmanın en iyi yoludur. Bu sayede güneş panelleriniz tarafından üretilen enerjiyi kendiniz kullanabilirsiniz ya da şebekeye satabilirsiniz.
Yasal garantisi ve kendi enerjinizi üretmek suretiyle tasarruf ettiğiniz miktar sayesinde, fotovoltaik güneş sistemi kendini birkaç yılda amorti eder. PV sistemleri sayesinde elde edebileceğiniz diğer avantajları ise şöyle sıralayabiliriz:
- Mülkünüzün değerini artırır.
- Hemen her yere kurulumu yapılabilir. Kış bahçesinden verandaya, tesislerden ev çatılarına kadar farklı ölçeklerde hazırlanabilir.
- Elektrik şebekesi bulunmayan alanlarda rahatlıkla kullanılır.
- Sessiz çalışır, gürültü kirliliğine neden olmaz.
- Karmaşık bakımlar gerektirmez. Böylelikle bakım ve enerji masraflarınız azalır.
- PV güneş panelleri kurarak, CO2 emisyonlarınızı önemli ölçüde azaltabilir ve çevreye duyarlı bir yaşam sürebilirsiniz.
Fotovoltaik Sistemler ve Uygulamaları Hangi Alanlarda Kullanılır?
Küçük ve büyük ölçeklerde kurulumu yapılabilen fotovoltaik sistem gerek şebeke bulunmayan yerlerde, gerekse şebekeye elektrik sağlamak için hemen her yerde kullanılabilir. Fotovoltaik sistemin başlıca kullanım alanları ise işletmeler ve evler olarak bilinir.
PV panelleriyle elektrik sağlayabileceğiniz bazı alanlar şöyledir:
- Toplu taşıma veya otomobillerde aydınlatma, şarj istasyonları ve sunroof sistemi için tercih edilebilir.
- Askerî alanlarda ekipmanları şarj etmek için bağımsız olarak kullanılır.
- Parkmetreler, deniz feneri ve yol aydınlatması gibi bağımsız alanlarda elektrik için idealdir.
- Katlanabilir tente, gölgeleme sistemleri ve otoparklarda kendine yer bulur.
- Uluslararası Uzay İstasyonları alanında gereksinim duyulan elektriği üretebilir. Ayrıca uyduların ihtiyacı olan güç PV sistemleri tarafından sağlanır.
- Kırsal alanlarda iletişim ekipmanlarına güç sağlar.
- Su pompalamak için gereken elektriği üretmek amacıyla da tercih edilir.
Siz de modern fotovoltaik sistemler ve uygulamaları için firmamıza başvurabilir, ihtiyacınız olan çözümü Türkmen Mühendislik’te bulabilirsiniz.